Alcanar.cat

Formulari de cerca

Festes locals

Sant Antoni (17 de gener): té un innegable interès etnogràfic per la mostra de folklore popular que suposa el cèlebre ball de Sant Antoni o jota vella. S'hi llueix el tratge típic d'Alcanar: ells, faixa i mocador al cap; elles espectaculars  i acolorits mantons de Manila. La dansa s'assembla a una mena de jota que alterna un balanceig pausat amb moviments gairebé vertiginosos.

En aquesta festa, que fins fa molt conservava l'antiga institució del majoral, no pot faltar-hi la benedicció d'animals ni l tradicional despertada de la matinada, cantant rondalles del país, ni les cercaviles de les bandes de música.

Carnestoltes (al febrer- març): Aquesta festa popular ¬que inclou actualment el pregó de Carnestoltes, revetlles de ball, la desfilada de comparses i disfresses, l'enterrament de la sardina, etc¬ mirar d'emular l'esplendor de les Carnestoltes d'antany. 

Pasqua: Els solemnes actes litúrgics de dijous i divendres a la tarda -i de dissabte a la nit- apleguen un gentam a l'església parroquial. El Divendres Sant neix de matí amb una nodrida processó -la del Via Crucis al Calvadri- i mor amb una altra -la nocturna, amb vestes. Diumenge al matí, la plaça Major contempla l'encontre de la Mare de Déu i Son Fill ressuscitat. L'endemà, dilluns de Pasqua, tothom fa cap a l'ermita del Remei per menjar-s'hi la mora (de l'àrab mu'na, "provisions de la boca").

Sant Isidre (15 de maig): La festa de la pagesia canareva, centrada en la plaça de bous -abans de carros i al Camí Ample, després de descomunals remolcs al Mirador i avui  a la ronda de Circumval•lació- ja se celebrava el 1811.

Vespra de Sant Joan (24 de juny): En la màgica nit de solstici d'estiu, Alcanar rep la flama del Canigó amb què encén les seves foguerades: hi cremen mobles vells, fustes i brancatge que la canalla s'ha passat dies apilant. I, abans de fer cap a la inexcusable revetlla de ball, la típica coca regada amb moscatell. 

Sant Pere (29 de juny): És la diada dels pescadors. A les Cases no hi falta la processió ni la revetlla de ball que inaugura l'estiu turístic, amb altres activitats festives.

Sant Cristòfol: La diada dels conductors  s'enceta amb un esmorzar popular i concursos de tractors i guinyot. A la tarda, la sorollosa benedicció de vehicles en una àmplia avinguda de la ciutat. I a la ni, revetlla de ball.

Mare de Déu del Carme (16 de juliol): La patrona dels pescadors és honorada a les Cases amb una processó marinera en barca. La festa es complementa amb vàries activitats al recinte portuari: cucanyes, musclades, campionats de bitllets, havaneres, revetlla de ball, degustació de cremat de rom, etc.

Mare de Déu de l'Assumpció o d'Agost (15 d'Agost): A la festa major de les Cases, els correbous -abans a la plaça de Sant Pere, avui al port- ja hi eren tradicionals l'any 1886. Se'ls afegeixen revetlles de ball, regates i competicions esportives, musclades populars, exposicions i tot un ventall d'actes festius adreçats també a la colònia turística.

Sant Miquel (29 de setembre): Hi ha constància documental que l'any 182 en constituïa un acte cabdal al panegíric o discurs de lloança de sant Miquel (proclamat patró de la vila ja a les primeries del s. XV). Avui en dia la festa a tornat a revifar amb forçà d'ençà que l'Ajuntament i  l'Associació de Mestresses de Casa organitzen anualment la Festa Ibera en un entorn ideal: a la plaça de Sant Miquel i pels carrers que encerclen l'església parroquial i el mirador.

Mare de Déu del Remei (segon diumenge d'octubre): Aquesta celebració tardoral es remunta als segles XVI i XVII, quan l'ordre dels Trinitaris propagà la devoció a la seva patrona arreu de la costa mediterrània i, a més a més, el món cristià pogué celebrar la victòria de Lepant sobre l'armada turca el 7 d'octubre de 1571. Actualment, a les festes del Remei solen concentrar-se anyalment la majoria dels actes culturals que tenen lloc a Alcanar, organitzats per l'Ajuntament i les entitats culturals i d'esbarjo: exposicions conferències, presentacions de llibres, homenatges, aniversaris, aplecs sardanístics, concerts, representacions teatrals, recitals de cançó, etc. Tot comptat, el Remei ha esdevingut al llarg dels anys una sort de pulmó cultural de la població. 

Cada cinc anys es celebren les Festes Quinquennals, que comencen uns deu dies abans de la diada del Remei. 

Tot Sants (1 de novembre): És costum que els canareus i canareves -també els que viuen fora- visitin el Cementiri Municipal, el més bonic de la comarca. Darrerament el jovent ha implantat la celebració, al llarg de la vespra de la castanyada, on no hi falten els panellets.

Santa Cecília (22 de novembre): Les dues bandes de música d'Alcanar festegen la diada de llur patrona amb cercaviles i sengles trobades de germanor a l'Ermita del Remei.

Matines (24 de desembre): Una curiosa singularitat canareva rau en la nit de Matines (és a dir, de Nadal): en comptes de passar-se en el recolliment de la família, és dedicada a un sopar informal amb la colla d'amics o amigues fora de casa -en magatzems, prats, entrades, etc.- i a la consegüent xalera pels carrers, ja de matinada.

<div >Fragments extrets del llibre Alcanar d'Agustí Bel i Beltran (Cossetània Edicions, any 2.000)

Alcanar Ràdio

Butlletí Alcanar

Subscriu-te al butlletí digital

Enviant aquestes dades s'accepta nostra Política de privacitat