Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Ajuntament Comunicació i premsa Notícies 779 anivesari de la Carta de Poblament d'Alcanar

779 anivesari de la Carta de Poblament d'Alcanar

| Cultura

Va ser el 28 de febrer de 1.239 quan Alcanar va obtenir la primera Carta de Poblament.

Les cartes de poblament van néixer de la necessitat de poblar de gent les terres que es van conquerir als musulmans i de les quals els seus conqueridors cristians en volien treure profit.

Una carta de poblament és un document mitjançant el qual el poder, siga el rei o el castellà, la màxima autoritat dels ordes religioses-militars, autoritzava l'establiment de pobladors en un determinat lloc. El document també fixava les condicions d'establiment i normes de convivència. La carta de població incloïa normatives, condicions de vida, franquícies i tot allò que permetia el desenvolupament de nuclis de població.

Alcanar va obtenir aquest document el 28 de febrer de 1.239, quan el castellà d'Amposta va atorgar part del terme que fins llavors pertanyia al Castell d'Ulldecona i alguns dels seus pobladors van decidir establir-s'hi, d'això ara fa 779 anys.

En aquells anys el castell d'Ulldecona pertanyia a l'orde militar de Sant Joan de Jerusalem i la carta pobla d'Alcanar la va concedir el mestre hospitaler Fra Hug de Folcalquer, castellà d'Amposta, a qui li tenim dedicat un carrer al nostre poble.

El terme assignat als canareus dins d'aquest document va des de la Punta de Benifallima (conegut com la Punta) fins al riu d'Ulldecona (el riu Sénia). Continua des de la Serra de la Talaia, que es diu de Montsià, fins a la Vall de Pins i d'aquí fins a la mar.

Aquesta carta va ser donada a un grup de 21 pobladors -entre ells hi havia Bernat de Terraçola, Pere de Vallsera, Ramon Çafont, Martí de Casals i Ramón Llop- de forma que tots habitassen i conreassen les seues terres. A més, també se'ls va concedir tot allò que dins del terme els fos necessari com bosc, prats i animals de caça.

Tot el que es dona en la carta de població es fa perpètuament, també es cedeix de manera franca i lliure.

Malauradament, cap dels originals que formarien el conjunt de la Carta de Poblament que es va concedir a Alcanar el 1.239 s'ha conservat fins als nostres dies. Això no obstant, d'alguns documents hi ha còpies al "Cartulari de la Encomienda de Ulldecona", d'altres estan copiats en paper i d'altres en pergamí.

La primera Carta Pobla d'Alcanar es va concedir baix el mandat de Jaume I, conegut com "El Conqueridor", precisament aquest sobrenom li ve del fet de conquerir les terres als musulmans, entre elles València i Mallorca, i que després serien poblades per catalans, com és el cas d'Alcanar. Jaume I va néixer al 1.208 i va morir al 1.276, va ser rei d'Aragó, València, Mallorca i Comte de Barcelona.

Alcanar Ràdio

Butlletí Alcanar

Subscriu-te al butlletí digital

Enviant aquestes dades s'accepta nostra Política de privacitat