Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Ajuntament Comunicació i premsa Notícies ARA FA - L’origen de les quinquennals

ARA FA - L’origen de les quinquennals

| Quinquennals

El 17 d’octubre de 1939 Alcanar va rebre en processó i amb molta solemnitat la nova imatge de la Verge del Remei, procedent dels tallers escultòrics d’Onda (Plana Baixa). La imatge, adquirida per subscripció popular i que havia de ser reentronitzada a l’Ermita del Remei, era una reproducció de la que havia estat destruïda durant la Guerra Civil. 

Aquell dissabte d’octubre, la Mare de Déu va ser traslladada en processó a la llavors anomenada Plaza del Generalísimo (actualment, plaça Major), on es van celebrar solemnes actes religiosos en el seu honor a càrrec de mossèn Federico Domingo. Hi van ser presents totes les autoritats locals, davant de tots els veïns i veïnes d’Alcanar que s’hi van congregar. En espontani plebiscit, va proposar que, a partir de llavors, cada cinc anys es fessen les Festes Quinquennals en honor de la patrona d’Alcanar, amb la celebració d’un novenari durant el qual la Verge recorreria tots els carrers de la ciutat i de les Cases d’Alcanar, per sectors, per tal de rebre la veneració de tots els seus devots. La proposta fou acceptada i confirmada amb una aclaparadora aclamació de tots els presents. En compliment d’aquesta elevada promesa, l’any 1944 es van començar a celebrar les Festes Quinquennals, és a dir, cinc anys després d’aquella aclamació popular.

Malgrat la certesa del plebiscit de l’any 1939 i de la promesa del poble d’Alcanar, anys més tard l’Ajuntament d’Alcanar va considerar necessari que constés en una acta formal i escrita la gènesi d’aquestes solemnes commemoracions quinquennals. 

D’aquesta manera, en la sessió plenària extraordinària del 18 d’agost de 1964, el llavors alcalde de la ciutat, Joan Segarra Reverter, va presentar una moció a través de la qual es van confirmar, ratificar i aprovar per unanimitat tots els antecedents de l’origen de les Festes Quinquennals, així com la promesa del poble d’Alcanar. Es donà la circumstància que, en els 25 anys transcorreguts des del 1939, ni el bisbe ni les autoritats eclesiàstiques de l’època havien deixat constància escrita d’aquesta efemèride i dels seus antecedents. Així doncs, aquella històrica moció d’alcaldia de 1964 és la que ha possibilitat el coneixement de les nostres Festes Quinquennals a les generacions posteriors. 

Fotos cedides per Joan B. Beltran Reverter

Peu de foto: Imatge del carrer de Sant Francesc engalanat a les Quinquennals de 1959. En aquells anys encara se solien emprar flors naturals combinades amb ornamentació de paper. 

Peu de foto: Moment de l'arribada de la Verge a Alcanar el 1954.

Alcanar Ràdio

Butlletí Alcanar