Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Ajuntament Comunicació i premsa Notícies El col·leccionable L’Abans recupera un segle d’història d’Alcanar

El col·leccionable L’Abans recupera un segle d’història d’Alcanar

| Cultura

Alcanar acaba d’estrenar el seu àlbum de fotos familiar en forma de fascicles col·leccionables, amb prop d’un miler d’imatges antigues datades entre el 1890 i 1989. L’Abans: Alcanar, recull gràfic 1890-1989, publicat per l’editorial Efadós, ha estat possible gràcies al treball dels historiadors Joan Batiste Beltran i Helena Fibla i a la col·laboració de més d’una seixantena de veïns i veïnes que han cedit gran part de les imatges per a aquest document gràfic que constitueix la història il·lustrada més completa sobre el nostre municipi. L’Abans és una col·lecció amb més de cent volums editats i el d’Alcanar se suma als tres únics de les Terres de l’Ebre: els d'Amposta, Tortosa i Deltebre.

El volum dedicat a la vida quotidiana d’Alcanar i les Cases, amb 824 pàgines, té un pes aproximat de quatre quilos i conté unes mil fotografies, restaurades digitalment, impreses a dues tintes, en color sèpia. Amb una enquadernació de luxe, el llibre s’edita en fascicles de periodicitat setmanal i està estructurat en set blocs temàtics que presenten la vida quotidiana de la població des d’una vessant antropològica: els carrers i els edificis rellevants, les festes i les tradicions, les escoles, l’àmbit del treball i els esdeveniments històrics viscuts al municipi. La professora Maria José Carbonell, experta en història antiga, és l’autora del pròleg. Seguint la línia editorial, cadascun dels capítols comprén diversos fascicles i té una introducció i un seguit de textos destacats. Cada pàgina està il·lustrada amb una o dos fotografies, amb els corresponents peus de foto.

A l’hora d’explicar com era el nostre municipi en aquests cent anys d’història, en tot moment s’ha posat l’èmfasi en l’aspecte humà. És per això que en la majoria de fotografies hi apareixen molta gent i moltes persones ja desaparegudes, la qual cosa aporta un enorme valor històric a aquestes imatges, localitzades en calaixos i àlbums familiars i que, en alguns casos, gairebé ja havien caigut en l’oblit.

L’Abans: Alcanar, recull gràfic 1890-1989 surt a la llum després de tres anys de gestació

Abans de proposar el seu projecte a un ajuntament, l’empresa Efadós fa un estudi de màrqueting comercial per a comprovar la resposta que podria obtenir en aquella ciutat. En el cas d’Alcanar, malgrat tenir poc menys de 10.000 habitants, va estimar que la resposta podria ser molt positiva i que el projecte era viable. Així, ara fa tres anys, representants de l’empresa van presentar la proposta al govern municipal. Llavors, l’Ajuntament va traslladar l’encàrrec a Helena Fibla i Joan Batiste Beltran, que van acceptar-lo de bon grat, tot i ser conscients de l’intens treball de camp que tenien al davant. A partir d’aquí, es va iniciar una campanya de difusió per a l’arreplega de fotografies dels particulars i, paral·lelament, va començar la intensa labor dels dos autors d’arreplegar informació de primera mà dels cedents de les fotografies per a, en acabat, seleccionar-les i començar a elaborar el llibre, seguint escrupolosament les indicacions de la rigorosa línia editorial. “Hem hagut d’anar a les cases dels veïns i fullejar els àlbums de fotografies i escoltar moltes històries i anècdotes. Fins i tot, hem viscut moments molt emotius al costat de gent que s’ha emocionat recordant amics i familiars que apareixen a les fotos”, ha explicat Beltran, que ha afegit: “Es tracta d’una labor vocacional que va molt més enllà de les hores invertides. El treball de recerca és molt intens, però el resultat compensa”.

A hores d’ara, el llibre encara està en procés de confecció. Els autors acaben de tancar el segon capítol, dedicat a les festes i, seguint l’ordre del sumari, ja han començat a elaborar el tercer, que correspon a l’agricultura i la pesca. El fet que la publicació siga en format de fascicles setmanals els dona marge suficient per a continuar treballant sense interrupció.

Un miler d’imatges

Fusters, xofers, pageses, cosidores, equips de futbol, dinars al prat, al Remei, comunions, curses, colles d’amics, grups d’escolars, etc., són només algunes de les moltes temàtiques de les fotografies publicades. Gairebé una setantena són del fons fotogràfic de l’Ajuntament, la majoria de les quals són de festes de bous i de les Quinquennals de 1969. Moltes altres pertanyen a la col·lecció privada de Beltran, sobretot les referents als nuclis urbans. L’empresa solament ha acceptat fotos en format de paper i en blanc i negre, llevat de les que ha cedit la Cooperativa Exportadora d’Agris, que provenen d’un arxiu digital.

Tot i que la majoria d’originals estaven molt deteriorats, les imatges publicades tenen una qualitat i una definició excel•lents a causa de l’impecable procés d’edició i de restauració a què han estat sotmeses. Per a elaborar el llibre s’han posat a disposició dels autors més de 1.800 fotografies. S’espera que la presentació al públic d’aquesta publicació i la sortida a la venda dels primers fascicles facen incrementar la quantitat de fotografies cedides per particulars i que els autors es vegen obligats a fer una nova selecció entre les més de 2.000 imatges que preveuen finalment reunir.

Pel que fa a les fotografies més antigues de la col·lecció, corresponen a finals del segle XIX, estan fetes en cartró doble de color salmó i es troben entre el lot de les cedides per Juan José Segarra. Una correspon a la celebració dels bous al Camí Ample i l’altra mostra un dinar familiar al prat, on apareixen, entre altres, el seu bes-iaio matern i els seus oncles.

D’altra banda, l’Ajuntament i l’editorial Efadós han signat un conveni per a la cessió de la col·lecció de fotografies digitalitzades amb motiu de l’edició del llibre. D’aquesta manera, les mil fotografies publicades passaran a formar part de l’arxiu municipal d’Alcanar. A partir de llavors, aquestes imatges estaran a disposició dels veïns i seran d’especial utilitat per a aquells estudiants que facen treballs de recerca sobre el municipi.

Com tenir un arxiu a casa

El divendres 5 d’abril els primers subscriptors van tenir l’oportunitat d’adquirir  debades les cobertes i el primer fascicle de l’obra. A partir d’ara, podran comprar un nou fascicle setmanal per 3,10 euros durant 50 setmanes. Al cap d’un any de lliuraments setmanals, les enquadernaran.

Aquelles persones que estiguen interessades a fer la col·lecció encara hi són a temps. Poden fer la seua reserva als següents punts de venda: a Alcanar, a l’Estanc de Dalt, l’Estanc de Baix i a la Botiga, i a les Cases, a l’Estanc de Jordi. En el moment del tancament d’aquest número i a pocs dies de la presentació al públic, ja s’han comptabilitzat prop de 300 subscriptors. La majoria d’ells coincideixen a dir que aquest llibre és una gran oportunitat de tenir a casa el major arxiu històric sobre Alcanar, un àlbum familiar que ens cohesiona com a poble i com a societat.Alcanar Ràdio

Butlletí Alcanar

Subscriu-te al butlletí digital

Enviant aquestes dades s'accepta nostra Política de privacitat