Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Ajuntament Comunicació i premsa Notícies El nou emplaçament i la programació de Tyrika, tot un èxit

El nou emplaçament i la programació de Tyrika, tot un èxit

| Tyrika, Cultura

Durant el cap de setmana, l’entorn de la Moleta del Remei va brillar amb llum pròpia. Prop de 4.000 persones es van acostar al Remei durant el dissabte i el diumenge encuriosits pel canvi d’emplaçament del Festival. Tyrika va desplegar tota la seua programació en un paratge únic i va aconseguir seduir el públic. I és que, en la seua tercera edició, el Festival Iber d’Alcanar ha desbordat totes les previsions d’assistència i participació.

Jordi Monfort, regidor de Turisme de l’Ajuntament d’Alcanar, explica quina ha estat l’estratègia de l’edició d’enguany: “Volíem potenciar el vessant pedagògic i lúdic del Festival. I ho hem fet amb un salt qualitatiu. D’una banda, el fet de traslladar Tyrika al voltant de la Moleta del Remei, on vivien els nostres avantpassats fa més de 2.500 anys, ha permès recrear l’ambient d’una forma molt fidedigna i realista. D’altra banda, hem treballat en profunditat el contingut i l’escenificació de les diferents recreacions per a explicar de forma estimulant com es vivia en aquella època”. 

Pel que fa a les recreacions, destaca l’espectacle L'ocàs del guerrer, que va tenir lloc dissabte a la nit, entre la penombra típica de l’època, on es van recrear un atac enemic i diversos moments del període ibèric. Diumenge al matí, els integrants del Grup de Teatre Gresol van assumir el rol de personatges de l’època a Històries vora de la llar,  per a explicar, al jaciment de la Moleta del Remei, diferents aspectes dels habitatges i de la vida ibèrica. “Volem agrair la participació del Grup de Teatre Gresol, per l’adaptació que han fet del material pedagògic i per la seua magnífica actuació”, afig, content, Monfort.

El diumenge va començar amb la interpretació d’Altiplans, una obra creada especialment per a l’ocasió per Juanjo Villarroya, director de l’Escola Municipal de Música d’Alcanar. A la tarda, també al jaciment ibèric, va tenir lloc el plat fort del Festival, la visita teatralitzada Els últims dies de Tyrika, dissenyada per l'empresa Empordà Caterva, amb la participació de David Garcia, director de les excavacions del jaciment de Sant Jaume - Mas d'en Serrà. Garcia va interpretar el paper d’un vilatà de Tyrika que narrava la història i la relació dels poblats que formaven part del complex mentre recorria les runes del jaciment després de l’incendi que havia destruït el poblat. 

Una altra de les activitats destacades va ser la visita virtual al jaciment ibèric d’Ullastret, amb ulleres de realitat augmentada. Helena Fibla, coordinadora del festival Tyrika, detalla que amb aquest viatge en el temps “es podia recórrer en primera persona el poblat d’Ullastret i fer un recorregut aeri pel jaciment”. Des de l’organització  “volem agrair un any més la implicació de la delegació d’Ullastret en el nostre festival, i també expressar el nostre agraïment al Museu d’Arqueologia de Catalunya per contribuir a afegir un plus en la programació”, conclou Fibla.

Tyrika va especialment dirigit al públic familiar. Enguany els més menuts van participar en activitats i tallers que els van acostar a aquesta cultura mil•lenària d'una manera lúdica i pedagògica, com la construcció d’un forn siderúrgic, la demostració del teler vertical, els tallers d'escriptura, d'encunyació i d'elaboració de garós, o les xarrades sobre la història de la fona, amb els tallers d'elaboració i tir amb fona. 

I com cada any, el vessant més acadèmic de Tyrika va estar protagonitzat per una conferència a càrrec de David Garcia. Amb el títol “El Baix Sénia ara fa 2.700 anys: els treballs d’excavació a Sant Jaume, Ferradura i Cogula”, va presentar els treballs fets en la campanya d’excavació del passat mes d’agost en tres jaciments del Complex de Sant Jaume d’Alcanar.

Per a acabar d’arredonir la proposta, a la zona del Festival es va habilitar una taverna que va oferir durant tot el cap de setmana tapes ibèriques, i diversos restaurants del municipi van preparar menús especials inspirats en la dieta ibèrica. Per a garantir la mobilitat, el servei de bus, que va estar actiu tot el cap de setmana, va transportar centenars de persones que, per comoditat, es van estimar més utilitzar el transport públic.

Més Tyrika durant el mes d’octubre

Durant el mes d’octubre a la Casa O’Connor es poden visitar les exposicions  "Descobrint la cultura ibera", que mostra els treballs fets en tallers sobre la cultura ibèrica per l'alumnat de tercer de primària de l'Escola Joan Baptista Serra, d'Alcanar, el curs 2018-2019, i “La casa ibèrica: arquitectura i llar”, organitzada pel Museu de les Terres de l’Ebre. D’altra banda, el diumenge 6 d'octubre, a les 11.30 h, es farà una nova representació de la visita teatralitzada Històries vora de la llar al jaciment de la Moleta, en el marc del 19è Cap de Setmana ibèric.

La imatge és d'Àlex Espuny per a l'Ajuntament d'Alcanar.

Alcanar Ràdio

Butlletí Alcanar

Subscriu-te al WhatsApp

Subscriu-te al servei d'avisos de WhatsApp de l'Ajuntament d'Alcanar al 627827078