Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Ajuntament Comunicació i premsa Notícies Joan Reverter Nolla, Canareu, líder de l'anarquisme al Montsià

Joan Reverter Nolla, Canareu, líder de l'anarquisme al Montsià

| Cultura

Joan Reverter va ser el líder anarquista més important del primer terç del segle XX al Montsià. Trenta anys després de la seua mort, l’historiador local Joan B. Beltran Reverter ha impartit una conferència per a donar a conèixer aquest personatge al seu poble natal, Alcanar.

Tot i la rellevància sindical i política obtinguda a Amposta i la comarca del Montsià durant el primer terç del segle XX, poca cosa sabem dels anys en què el jove Joan Reverter va viure a Alcanar, on va nàixer el 14 de juliol de 1901. Fill de Juan Bautista Reverter i de Josefa Nolla, de la família canareva dels Verds.

Un desgraciat fet per desavinences familiars portarà la família Reverter Nolla a marxar a viure a Amposta durant la segona dècada del segle XX. De fet, a l’expedient general de les quintes de l’any 1922 de l’Arxiu Municipal d’Alcanar ja consta Juan Bautista Reverter Nolla amb domicili desconegut i, per tant, declarat pròfug.

De ben jove, ja establert a Amposta, Joan Reverter va entrar a militar en els moviments llibertaris d’aquesta població i es va involucrar de manera decidida en la lluita sindical al delta de l’Ebre. La dictadura del general Primo de Rivera (1923-1930) va estroncar el seu activisme i el va portar a l’exili francès.

Durant la seua estada a França, va fundar amb altres militants cenetistes la revista llibertària espanyola Prismas (Besiers, 1927-1928), de la qual aparegueren una vintena de números.

La Confederación Nacional del Trabajo (CNT) va tenir un pes específic i determinant en la vida política, social i econòmica d’Amposta i d’altres poblacions del Montsià i el Baix Ebre durant la dècada dels anys trenta, en part per les polítiques caciquistes dels principals terratinents. De fet, els cenetistes ampostins constituïen el moviment més important de la CNT-FAI a les Terres de l’Ebre, conjuntament amb els dels pobles de la Ribera d’Ebre Flix, Móra d’Ebre i Móra la Nova.

Si haguéssem d’assenyalar i destacar el personatge més rellevant del moviment llibertari que va tenir lloc en aquells dies a bona part de les Terres de l’Ebre, aquest seria, sens dubte, Joan Reverter Nolla, conegut popularment amb el sobrenom de lo Canareu, en referència al poble on havia nascut. Faista convençut, Reverter pertanyia a la branca més radical i combativa del sindicalisme cenetista: la FAI (Federació Anarquista Ibèrica), fundada el 1927.

Amb la proclamació de la Segona República, Joan Reverter va tornar a les Terres de l’Ebre. Es dedicarà a pronunciar conferències en poblacions del territori i a reorganitzar el sindicalisme confederal. A Amposta va fundar i dirigir el setmanari local de la CNT-FAI El Explotado. El primer número va aparèixer el 27 d’octubre de 1932 amb la decidida voluntat de defensar i impulsar l’anarcosindicalisme a Amposta i la comarca. Enfrontat amb els poders establerts, tant locals com nacionals, al desembre de 1933 el setmanari, en aquells dies publicat a Vinaròs, fou suspès governativament i Joan Reverter en va sortir escaldat en ser multat amb 5.000 pessetes per “incitar con la palabra y con la pluma a la desobediencia a las autoridades”. El darrer número del setmanari aparegué el 1935.

Amb l’esclat de la Guerra Civil va marxar voluntari al front d’Aragó integrant les milícies antifeixistes, primer a Muniesa, i va ser ferit en la primera batalla, a Belchite. De retorn a Amposta, va participar activament en l’organització de les col·lectivitats agrícoles. I és que ell mateix deixarà escrit que “había que organizar la vida económica del pueblo sin pérdida de tiempo; había que autodisciplinarse, sino se instauraría el caos en la población”.

Amb aquest esperit organitzatiu, Joan Reverter inicià el juliol del 1936 el principal projecte revolucionari de la CNT-FAI, la creació de la Col·lectivitat General d’Amposta, que va culminar a principis del 1937. Un projecte en què participaren vora 1.200 persones treballant en la producció d’arròs, de llet, d’ous de la granja avícola Roja y Negra, de carn (porcina, bovina i ovina) i de verdura i cereals. També fou creada una moneda local d’ús comercial entre els afiliats a la Col·lectivitat. Va ser la col·lectivitat més nombrosa de totes les Terres de l’Ebre i, proporcionalment, la més rellevant de Catalunya.

El 27 de gener de 1937, Joan Reverter és elegit alcalde president de l’Ajuntament d’Amposta, en representació de la CNT-FAI.

Malgrat no viure a la població de naixement, Joan Reverter no va deixar d’estar en contacte amb Alcanar. Sempre va mantenir una estreta relació d’amistat i ideologia amb el metge Germán Reverter Fluixà, tot un personatge instigador de la repressió en la rereguarda republicana al poble, amb el control del moviment anarquista i les milícies antifeixistes convertides en aquells dies convulsos d’inici de la Guerra Civil en un contrapoder al Govern municipal, aleshores presidit per Llàtzer Reverter.

De fet, Joan Reverter va estar al darrere de la creació de la Col·lectivitat Integral de la CNT-AIT d’Alcanar, dirigida pel barber Celestí Ulldemolins Queralt.

Amb la derrota republicana, al febrer de 1939 emprengué de nou el camí de l’exili a França, on va ser internat al camp de concentració de Vernet d’Arieja. En aquest país va lluitar contra el nazisme imperant a Europa. Després de l’acabament de la Segona Guerra Mundial, es va quedar a viure a França, on no deixarà la seua activitat com a militant de la CNT. A Caors, població on residia, va participar en la fundació de la revista Frente Libertario i va col·laborar en altres publicacions de caràcter llibertari, com Le Combat Syndicaliste i Espoir.

Joan Reverter Nolla va morir a Caors el 6 de març de 1989, a l’edat de 88 anys.

Joan B. Beltran Reverter

Alcanar Ràdio

Butlletí Alcanar

Subscriu-te al WhatsApp

Subscriu-te al servei d'avisos de WhatsApp de l'Ajuntament d'Alcanar al 627827078