Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Ajuntament Comunicació i premsa Notícies L’alumnat de l’Institut emprendrà diverses accions després d’analitzar amb l’aplicació Litterati la brossa arreplegada

L’alumnat de l’Institut emprendrà diverses accions després d’analitzar amb l’aplicació Litterati la brossa arreplegada

| Educació, Medi Ambient

Durant mesos, l’alumnat de l’Institut Sòl de Riu, d’Alcanar, ha dut a terme una campanya d’arreplega d’escombraries mitjançant l’aplicació Litterati, col•laborant en el repte del Catalunya Clean Up Challenge. De tot el que s’ha recollit, etiquetat i geolocalitzat se n’han estudiat les dades i se n’ha elaborat un informe. Ara el següent pas és emprendre diverses accions, com escriure cartes a les autoritats locals i les escoles fent-los propostes de millora, així com difondre els resultats i les accions per diferents mitjans. 

L’activitat ha estat realitzada pel grup d’estudiants de física i química de 4t d’ESO en col•laboració amb els de l’assignatura d’anglès en el projecte eTwinning «Estudiar plàstics i crear un impacte ambiental amb l’app Litterati». Cristian Purton, un dels estudiants participants, ha remarcat que difondran els resultats aconseguits per xarxes socials com Facebook, Instagram o Twitter.

Les dades obtingudes les han representades en un full de càlcul amb diferents gràfics segons els materials, objectes o marques etiquetats. Anna Valle, una de les professores impulsores del projecte, ha destacat que “es van arribar a classificar 25.000 dades”.

Pel que fa als resultats, veuen obvi que el principal problema a la nostra àrea són els plàstics, que representen gairebé el 50% dels materials etiquetats. De totes maneres, els objectes més recollits són les cigarretes i els paquets de cigarretes, amb 2.223 articles etiquetats. L’estudiant Raul Oltean ha explicat que “cada cigarreta pot contaminar aproximadament 10.000 litres d’aigua i romandre a la natura durant dotze anys”.

L’alumnat també ha arreplegat 536 peces de vidre, xifra que representa el 4,2% del total de les captures etiquetades. Els estudiants i les estudiants recorden els perills del vidre per al medi ambient: triga quatre mil anys a dissoldre’s i pot provocar incendis. D’altra banda, és un dels materials que es pot reciclar més fàcilment.

Un altre problema important són les llandes i els metalls. S’han plegat 1.092 llandes, cosa que representa gairebé el 9% del total de la brossa. També han trobat molts d’objectes relacionats amb l’agricultura.

Valle ha destacat que “el centre i l’alumnat ens plantegem que tota la faena no es quede en accions puntuals i servisca per al futur”. Tots dos consideren que ha estat una experiència enriquidora que els ha fet pensar molt. Per això animen tota la ciutadania a “sumar-se als diferents projectes de neteja de l’entorn”.

Alcanar Ràdio

Butlletí Alcanar