Alcanar.cat

Formulari de cerca

Inici Ajuntament Comunicació i premsa Notícies Un passeig pels primers carrers d’Alcanar

Un passeig pels primers carrers d’Alcanar

| Cultura

En aquest article, basat en el treball de recerca “El nomenclàtor d’Alcanar”, de Ruth Ramal, fem referència a l’evolució dels carrers del nostre poble, des de la seua creació fins al segle XX. Les dates de les vies de nova creació que s’esmenten han estat tretes dels llibres dels padrons de l’arxiu municipal d’Alcanar. En molts de casos, la data s’ha de considerar aproximada, ja que, antigament, la majoria de vegades no quedava constància escrita o documentada de l’obertura de carrers.

Entre els segles XIV i XV trobem els primers esments de vies públiques en el petit nucli emmurallat d’Alcanar: carrers de Forcadell, dels Archs, de Jesús, Major, de laClaveguera  i del Forn. Aquest últim és el més antic i el seu nom es deu al fet que s’hi trobava el forn de la vila. El carrer de la Claveguera era el punt de desembocadura de les aigües del nucli antic del poble, que feien cap al Vall, als camps de fora muralla, on al segle XVII es va construir la Cisterna del Vall. Aquest primer nucli urbà era format per unes 150 cases i veié el seu primer eixample al segle XVIII, a la zona coneguda com el Rocall.

Al segle XVIII va tenir lloc el primer eixamplament del nucli antic amb la urbanització de diversos carrers, com el carreró del Mar, el carrer del Mar, el del Bruch, el del Pare Claret o el del Camp, que era el carrer de sortida cap als camps i les terres de conreu de la població canareva. També és d’aquesta època el carrer del Palau, al final del qual hi havia l’entrada de l’edifici que du el mateix nom i que fou construït per Juan Caballero en aquest mateix segle.

Va ser al llarg del segle XIX quan van tenir lloc els eixamplaments cap a la part nord i la part oest de l’actual nucli antic d’Alcanar. Així, l’any 1829 es van obrir els següents carrers: Hug de Folcalquer, Nou, Pouador, Roser, Sant Francesc, Càlig, i Sant Isidre. L’any 1832 el cementeri municipal, que fins llavors era a la zona nord-est del poble, es va traslladar a l’actual emplaçament, als afores de la vila, i el lloc de l’anterior fossar es va començar urbanitzar.

L’any 1845 consta que es van obrir dotze carrers més, en concret els que avui coneixem amb els noms de Felip Pedrell, Generalitat, Camí Ample, Parres, Sant Bru, Sant Joan, Sant Ramon, Sant Miquel, Sant Nicolau, Sant Pere, Bonmatí i Campanar. El 1861 es van obrir els del General Prim, Remei, Roques, Sant Antoni i dels Terrers. Finalment, correspon a l’any 1876 l’obertura dels carrers dels Dolors, de les Eres, de Sant Agustí i de Sant Antoni.

Cap a l’any 1900 la part oest del poble gairebé no estava urbanitzada. De fet, el plànol oficial de l’Ajuntament d’Alcanar del 1909 indica que només hi havia 46 carrers urbanitzats i que detallem tot seguit, amb la mateixa nomenclatura que apareix a l’esmentat document municipal: Plaça Sant Roch, Camí de les Basses, Basses, C/ de Sant Joan, C/ de Sant Pere, C/ de les Parres, C/ de Sant Bru, C/ de Sant Ramon, C/ de Sant Nicolau, Carrer i camí d’Ulldecona, C/ de Sant Agustí, C/de Sant Antoni, Carrer i camí de l’Almenay, C/ de Loreto, C/ de Méndez Núñez, C/ de l’Hospital, C/ de la Carolina, C/ d’En Poado, C/ d’En Cervantes, L’Hospital, Carrer i camí de Vinaròs, Plaça, C/ Major, C/ de la Vall, C/ dels Archs, C/ del Palau, C/ de Forcadells, C/ de Jesús, C/ de la Claveguera, C/ Nou, C/ de Bon-matí, C/ de Sant Miquel, C/ del Camp, C/ de la Mar, Carretera a Sant Carles de la Ràpita, C/ del Cementiri, C/ del Campanar, C/ d’En Coallé, C/ de Sant Francisco, C/ del Rosari, C/ del Terreo, C/ de les Roques, C/ dels Ayres, C/ del Arrabal, C/ del Remey. Tal i com es pot observar, alguns noms d’aquests carrers es mantenen actualment però els escrivim de forma diferent. També és curiós que la majoria de carrers de la zona nord, els compresos entre el Camí Ample i el C/ Sant Ramon, corresponen a noms de sants.

En el pròxim número farem un nou passeig pels carrers d’Alcanar per a repassar els canvis de nom que han tingut al llarg del temps, sia per raons polítiques o socials, així com algunes curiositats que s’amaguen darrere de la seua història.

Alcanar Ràdio

Butlletí Alcanar

Subscriu-te al WhatsApp

Subscriu-te al servei d'avisos de WhatsApp de l'Ajuntament d'Alcanar al 627827078